V petek, 18. 11. 2022, smo na šoli v okviru dneva slovenske hrane izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk. Zbrali smo se v jedilnici. Imeli smo prireditev, kjer smo se zahvalili našim pridelovalcem hrane in živalim, ki nam omogočajo sestavine za zdrav zajtrk. Peli smo o Čebelarju, Čebelici, Šmentani muhi… Prireditev so pripravili učenci in učiteljici Klavdija in Hana. Pogovarjali smo se o mleku.

Na ta dan smo učenci in vsi zaposleni v šoli zajtrkovali izključno slovensko hrano: črn kruh, med, maslo, jabolko in mleko. Na prireditvi je sta nas nagovorila g. ravnatelj Goran Popović in gospod Aleš, predsednik Čebelarskega društva Barje, ki ima prostore v OŠ Livada. Spomladi, leta 2023, bo to društvo praznovalo 90 let. Pohvalil je naše pevce, ki so zapeli Slakovo himno čebelicam.

Na naši šoli je to postala že tradicija, je dejal gospod ravnatelj. Zavedamo se pomena zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Ob tem pa je spregovoril, da moramo sodelovati, ker to rodi uspeh. Timsko delo in pomoč drug drugemu, krepi našo moč in olajša pot do znanja. Povedal je, da se je 6 učencev uvrstilo na državno tekmovanje iz »Matemčka«, ki sta ga vodili Maruša Šmalc in Tjaša Gale. Učiteljica Natalija pa je presenetila Diano Lazarević, ki je na mednarodnem grafičnem natečaju dosegla najvišje priznanje, zlato plaketo. Sodelovalo je 1092 otrok iz šestih držav. Potočili smo malo solzic in veselo zaploskali. Čestitamo vsem.

S sodelovanjem v projektu smo želeli spodbuditi učence, starše in delavce h kupovanju lokalne hrane. Po razredih smo se pogovarjali o čebelah, lokalni hrani in načinu pridelave in predelave živil. Dobili smo gradivo na temo današnjega dne, kjer smo izvedeli veliko novega.

Videli smo tudi uniformo čebelarja in »čebelo sivko«. (Foto in besedilo M. Bilban)